Nieuws

 
 
20 februari 2024

Boomplantdag

Stichting Assortimentstuin Zundert en Vereniging Trappistentrappers hebben de handen ineengeslagen om de Biketuin te vergroenen! Afgelopen zaterdag hebben we samen met een groep enthousiaste vrijwilligers maar liefst 80 inheemse bomen geplant. Dankzij de groenbijdrage van de gemeente Zundert kon dit mooie initiatief werkelijkheid worden!

De Assortimentstuin in Klein-Zundert verandert langzaam maar zeker in een groene oase voor alle inwoners, waar natuur en recreatie samenkomen. Het is ons doel om deze prachtige groene ruimte te behouden en verder te ontwikkelen tot een veilige en inspirerende plek voor de hele gemeenschap.

En dat is nog niet alles! De Trappistentrappers uit Wernhout werken aan een mountainbikeroute speciaal ontworpen voor jongere fietsers, zodat ook zij kunnen genieten van een uitdagende maar toegankelijke mountainbikebaan.

Deze geslaagde dag en onze voortdurende inzet tonen onze liefde en toewijding aan onze prachtige gemeenschap. Samen maken we onze omgeving groener en mooier!

 
 

 
12 juli 2023

Afsluiting schooljaar St. Antoniusschool

Op 12 juli 2023 werd het schooljaar van de St. Antoniusschool afgesloten en werden de leerlingen van groep 8 uitgezwaaid met een gezellige picknick, georganiseerd door de Ouderraad. Kinderen namen hun eigen kleedje, lunch, drinken, wat lekkers en spelletjes mee.

Ook in de afgelopen maanden is er door de St. Antoniusschool regelmatig gebruik gemaakt van de Assortimentstuin.  In verband met de nieuwbouw van de school krijgen de leerlingen van de onderbouw les vanuit een tijdelijke locatie, naast het JeeKaaCee gebouw aan De Brug in Klein-Zundert. Deze locatie ligt nabij de tuin en beschikt over weinig buitenspeelplaats. De tuin biedt daardoor een mooi alternatief. Het is fijn om te zien dat de tuin door iedereen gebruikt wordt.

 
 

 
08 juni 2023

Relatiemiddag Maas-Jacobs bij de Assortimentstuin

Vorig jaar bestond Maas-Jacobs 45 jaar en op 8 juni j.l. werd deze mijlpaal met haar zakelijke relaties onder het genot van een hapje en een drankje gevierd bij het prachtige Hoeve Klein Zundert. Deze middag stond in het teken van het thema “Hart voor Zundert”. Als familiebedrijf voelen zij zich namelijk al meer dan 45 jaar verbonden en maatschappelijk betrokken bij de mensen en plekken in onze regio. Vanuit hun wortels in Zundert verbinden zij zich actief en financieel met lokale organisaties en initiatieven uit de nabije omgeving, zo ook met onze stichting.

Wij presenteerde deze middag vanuit de stichting onze plannen en gaven geïnteresseerden een rondleiding in de tuin. Iedereen kon ook zelfstandig een wandelingetje maken in de Assortimentstuin. Daarnaast gaven we ruimte aan lokale organisaties en initiatieven om zichzelf op een leuke manier te presenteren. Corso Zundert, Vogelrevalidatiecentrum Zundert, Vincent van GoghHuis Zundert en V.V. Moerse Boys waren hierbij aanwezig met een eigen aangeklede stand.

 
 
 

 
25 januari 2023

Omgevingsdialoog en bestemmingsplan

Op maandag 23 januari 2023 heeft de jaarlijkse bewonersavond, georganiseerd door de Dorpsraad Klein-Zundert, plaatsgevonden. Tijdens deze bijeenkomst heeft Stichting Assortimentstuin de ontwikkelingen in de Assortimentstuin gepresenteerd.

 
 
 

De wens is om het bestemmingsplan te wijzigen met een functieaanduiding van dagrecreatie.

 
 

 
 
7 september 2022

Assortimentstuin ‘nieuwe stijl’ opent met feestmiddag

KLEIN ZUNDERT - Steeds meer inwoners van Zundert en Klein Zundert weten de tussen beide dorpen ingeklemde Assortimentstuin ‘nieuwe stijl’ te vinden om te recreëren en te sporten. Het tekent de brede waardering voor de het voorbije jaar flink aangepakte en volledig heringerichte lap grond. Bij wijze van officiële opening vindt er komende zaterdag van 13.00 uur tot 17.30 uur een gezellige en sportieve feestmiddag plaats.

De Assortimentstuin in Klein Zundert kent een roerige geschiedenis. In 1988 werd de tuin aangelegd als een soort levende showroom voor de vele boomkwekerijen in de gemeente Zundert, die er hun assortiment konden tonen. Drie jaar later werd er op het middenterrein zelfs de eerste vakbeurs GrootGroen gehouden. Het onderhoud van de Assortimentstuin bleek echter een niet geringe opgave en uiteindelijk werd besloten het terrein af te stoten. Het leidde tot verloedering van de groene long tussen Zundert en Klein Zundert. Initiatieven om de Assortimentstuin nieuw leven in te blazen als sociale ontmoetingsplek sneuvelden. Uiteindelijk wilde eigenaar Staatsbosbeheer van het stuk grond af en dreigde openbare verkoop. Hierop nam Zundertenaar René Maas, bekend als projectontwikkelaar, in 2020 als privépersoon de Assortimentstuin over van Staatsbosbeheer. Hij wilde per se niet dat het stuk grond verloren zou gaan. Sterker nog: de Assortimentstuin moet een groene ontmoetingsplek voor heel Zundert en Klein Zundert worden.

Stichting
Dat laatste is nog steeds het doel. Voor wat betreft de verwezenlijking daarvan zijn inmiddels grote stappen gezet. De basisstructuur is zo goed als afgerond en verschillende initiatieven krijgen gestalte. Zo zijn er nieuwe wandelpaden en een vijver met een strandje aangelegd, zijn er picknickbanken geplaatst en is de Assortimentstuin gesierd met fleurige bloemen. WTC De Trappistentrappers is bezig met de aanleg van een wielerparcours. Ook zijn er plannen voor de aanleg van een waterspeeltuin. Daarnaast is er een stichting in het leven geroepen die zich bezighoudt met alle aspecten rond de Assortimentstuin. Het bestuur van die stichting wordt gevormd door Jos van Aert, Tijmen Dekkers, Maurice Vermeiren, Valery Voeten en voorzitter René Maas. Laatstgenoemde meldt dat de stichting een ANBI-status heeft, wat het voor subsidieverstrekkers, fondsen en donateurs aantrekkelijk maakt om te doneren.

Basis
“Nu is het echter vooral fijn om te merken dat iedereen superblij is met de nieuwe Assortimentstuin,” vertelt hij. “Steeds meer sportclubs bijvoorbeeld weten de weg er naartoe. Zo is de jeugd van De Trappistentrappers er actief. Ook worden er bootcamps gehouden. Kinderdagverblijven vertoeven er met de kinderen. ’t Stokperdje, met de Assortimentstuin als ‘achtertuin’, wil er straks ook meer activiteiten gaan ontplooien. En zo blijven er nieuwe ideeën binnenkomen. Die zijn ook heel welkom. De basis ligt er en is een goede aanzet tot méér in de toekomst. Hopelijk ontwikkelt de Assortimentstuin zich zo door tot dé groene speelkamer van Zundert.”

Activiteiten
Zoals gezegd is er komende zaterdag van 13.00 uur tot 17.30 uur van alles te doen in de Assortimentstuin. ‘t Stokperdje organiseert verschillende spelletjes voor kinderen, Moerse Boys houdt een voetbaltoernooitje voor de jeugd, de jeugdafdeling van De Trappistentrappers verzorgt een crossdemonstratie, kinderen kunnen kennismaken met Gilde Sint Willibrordus, er is een springkussen en om 15.00 uur geeft Triple-S Dance een optreden. ‘Last but not least’ is er een uitgiftepunt voor een drankje.

 
 
 

 
 
12 januari 2022
 

Assortimentstuin ‘nieuwe stijl’ krijgt gestalte

KLEIN ZUNDERT - Zundertenaar René Maas, bekend als projectontwikkelaar, nam vorig jaar als privépersoon de Assortimentstuin over van Staatsbosbeheer. Hij wilde per se niet dat het stuk grond verloren zou gaan. Sterker nog: de Assortimentstuin moet een groene ontmoetingsplek voor heel Zundert en Klein Zundert worden. Met de fysieke aanpak van het perceel zijn inmiddels belangrijke eerste stappen gezet.

De Assortimentstuin in Klein Zundert kent inmiddels een roerige geschiedenis. In 1988 werd de tuin aangelegd als een soort levende showroom voor de vele boomkwekerijen in de gemeente Zundert, die er hun assortiment konden tonen. Drie jaar later werd er op het middenterrein zelfs de eerste vakbeurs GrootGroen gehouden. Het onderhoud van de Assortimentstuin bleek echter een niet geringe opgave en uiteindelijk werd besloten het terrein af te stoten. Het resultaat was een Assortimentstuin die al snel verwilderde en er jaren ongebruikt bij lag.

Onzekerheid
Dat er iets met het perceel moest gebeuren was evident. Stichting Bij Anna nam hiertoe in 2016 een eerste serieuze poging. Met als idee het creëren van een sociale ontmoetingsplek voor alle inwoners, organiseerde de stichting kleinschalige activiteiten gericht op ontmoeting rondom een vrolijke pipowagen. Begin 2019 werden middels een zogeheten ‘parkdeal’ de krachten gebundeld met de Dorpsraad Klein Zundert om zogezegd een duurzame oplossing te zoeken voor een goed functionerend park. Parallel hieraan zette de Gemeente Zundert een participatieproces op om te komen tot ‘een park voor de gemeenschap met ruimte voor onder andere natuur, recreatie en sport’. Een paar maanden later echter al besloot Stichting Bij Anna de gebruiksovereenkomst die er was met Staatsbosbeheer en de Gemeente Zundert op te zeggen. Reden: de onzekerheid over de toekomst van de Assortimentstuin. Bovendien waren de vrijwilligers van de stichting inmiddels meer tijd kwijt aan het onderhoud van de Assortimentstuin dan aan het organiseren van activiteiten.

Werkzaamheden
Staatsbosbeheer bood de Assortimentstuin vervolgens te koop aan bij de Gemeente Zundert, maar die hapte niet toe. Staatsbosbeheer schetste hierop het resterende scenario: óf het perceel zou worden verkocht aan gemeente, waterschap of Provincie Noord-Brabant, of het perceel zou in de openbare verkoop gaan. Een idee dat René Maas deed gruwelen. Hij is van mening dat de groene long tussen Zundert en Klein Zundert moet worden behouden: Vele Zundertenaren wandelen hier graag, waaronder ik.“ Dit gebied mag niet verloren gaan.” Als privépersoon kocht hij daarom de grond. Stichting Assortimentstuin gaat het gebied straks beheren en exploiteren. Deze stichting wordt binnenkort opgericht. Vooruitlopend daarop heeft Maas de voorbije tijd reeds verschillende werkzaamheden aan het terrein laten uitvoeren. Zo is het hele complex opgeschoond en is er een vijver met strandje aangelegd. In het voorjaar is de Assortimentstuin helemaal opnieuw ingezaaid, zodat deze er straks netjes bij ligt en ook machinaal kan worden onderhouden. Tevens worden er nieuwe wandelpaden aangelegd. Naadloos aansluitend op de landschapszone De Tuinderij ontstaat er een gebied waar het straks heerlijk recreëren is.

Ideeën
Er ligt een plan op hoofdlijnen waar natuur en recreatie samenkomen, met ruimte voor bijvoorbeeld sportvoorzieningen en een speelplek voor kinderen. “De invulling is echter zeker nog niet definitief,” zegt Maas. “Naar aanleiding van onze oproep om mee te denken over de bestemming voor de Assortimentstuin, hebben wij diverse reacties binnen gekregen. Als vervolg hierop willen we in kleine groepjes bij elkaar komen om deze ideeën wat concreter vorm te geven. De groepjes bestaan uit personen die hetzelfde idee delen. Tijdens deze gesprekken moet duidelijk worden of de ideeën realiseerbaar en toekomstbestendig zijn. Het uitgangspunt is, dat het idee wordt betaald en onderhouden door de initiatiefnemers. De stichting stelt de grond beschikbaar, de stichting bepaalt of ideeën passend zijn.” Inwoners, verenigingen en organisaties met goede ideeën die ook zelfstandig, via subsidies of via sponsoring kunnen worden gefinancierd, kunnen zich overigens nog steeds melden.

 
 
 

 
 
13 december 2021
 

Nieuwsbrief omwonende(n)

Beste omwonende(n), 

Graag willen wij u via deze nieuwsbrief informeren over de Assortimentstuin. 

Afgelopen tijd zijn we voornamelijk bezig geweest met het oprichten van het bestuur en het vormgeven van de statuten. De verwachting is dat begin 2022 de stichting definitief wordt opgericht. 

Zoals u wellicht al heeft kunnen zien, zijn wij reeds begonnen met het uitvoeren van diverse werkzaamheden in de tuin. Het gaat met name om het opschonen van de gehele Assortimentstuin, het aanleggen van extra wandelpaden, het aanleggen van een vijver met strandje en het opnieuw inzaaien van de tuin. Hierdoor ligt de tuin er volgend jaar netjes bij en kan deze machinaal onderhouden worden. 

Naar aanleiding van onze oproep om mee te denken over de bestemming voor de Assortimentstuin, hebben wij diverse reacties binnen gekregen. Als vervolg hierop willen we in kleine groepjes bij elkaar komen, om deze ideeën wat concreter vorm te geven. De groepjes bestaan uit personen die hetzelfde idee delen. Tijdens deze gesprekken moet duidelijk worden of de ideeën realiseerbaar en toekomst bestendig zijn. 

Het uitgangspunt is, dat het idee betaalt en onderhouden wordt door de initiatiefnemers. 

Zodra wij een principe akkoord hebben met een initiatief, zullen wij dit verder communiceren. Uiteraard beslist de Stichting Assortimentstuin wat er gaat gebeuren. 

Indien u wenst om een nieuwsbrief in de toekomst te ontvangen, verzoeken wij u vriendelijk uw mailadres door te geven. Dit kan door te mailen naar info@assortimentstuin.nl 

Stichting Assortimentstuin